Христо Николов
Журналист в Bloomberg TV Bulgaria

Христо Николов е журналист в Bloomberg TV Bulgaria и водещ на предаванията „Бизнес старт“ и ИмоТиТе“ в ефира на бизнес телевизията. Модератор на форума „Зелени решения и иновации за обновяване на средата“

Христо Николов е доказан бизнес журналист с богат опит в онлайн и печатни медии. Отразява икономическа тематика от 2002 година. Първите си стъпки в журналистиката прави във в. „Труд“, където е част от отдел „Бизнес“ близо десетилетие. След това е икономически коментатор в информационно-аналитичния сайт Clubz.bg и отговорен редактор в „Градът Медиа Груп“.

Преминава през обучения по бизнес журналистика в Център за развитие на медиите, „Файненшъл Таймс“, „Дойче Веле“, „Вестдойче Алгемайне Цайтунг“. Следвал е финанси в НБУ.

През годините е обследвал детайлно законодателните промени в областите бюджет и финанси, икономика, регионално развитие, транспорт, земеделие, социална политика, околна среда. Отразявал е дейността на БНБ, Министерството на финансите, Министерството на икономиката, МРРБ, банков и финансов сектор, фондов пазар, компании, сливания и придобивания, недвижими имоти, строителство.

Публикациите му често са предизвиквали действия от институциите за защита на държавния и обществен интерес. Носител е на най-високата журналистическа награда в България „Черноризец Храбър“ (заедно с Мирела Веселинова) за разследване на реституцията на имотите на Симеон Сакскобургготски. Години по-късно държавата си връща част от собствеността.

В Bloomberg TV Bulgaria Христо Николов е водещ на сутрешния блок “Бизнес старт” заедно с Живка Попатанасова и на предаването “ИмоТиТе”.

ПАРТНЬОРИ

КОНТАКТИ